Nedokážete zhodiť povianočné kilogramy? Možno máte preťaženú pečeň

V kalendári už svieti február a vy sa stále vyhovárate na sviatočné prejedanie? Ak sa vám nedarí zhodiť povianočné kilogramy, na vine môže byť stav vašej pečene. Platí totiž, že keď je pečeň zahltená toxínmi, negatívne ovplyvňuje metabolické procesy v tele a môže pre nás pripraviť nepríjemné zdravotné problémy.

 

Nedokážete zhodiť povianočné kilogramy Možno máte preťaženú pečeň

 

Pečeň – centrum metabolizmu

Pečeň je súčasťou tráviacej sústavy a na starosti má detoxikáciu, syntézu proteínov a produkciu biochemikálií potrebných na trávenie a rast. Neustále hromadenie toxínov však ovplyvňuje jej fungovanie a s tým spojený rozklad tukov a produkciu energie. Keď je tento dôležitý orgán zahltený toxínmi, všetky metabolické aktivity sú narušené.

Preťažená pečeň = pomalý metabolizmus

Preťažená pečeň nedokáže fungovať na 100 % a nedostatočne metabolizuje živiny a tuky. Vedie to k spomaleniu metabolizmu, čoho následkom môžu byť vážnejšie zdravotné problémy. Pomalý metabolizmus má za následok aj priberanie, pretože tuk sa ukladá aj v iných častiach tela.

Ako si zachovať zdravú pečeň?

Zamerať by sme sa mali na zdravú životosprávu – alkohol, množstvo tuku v strave či rafinovaný cukor, to všetko pečeň preťažuje. Ak k tomu pridáme sedavý spôsob života, nadmernému ukladaniu tuku sa nevyhneme. Toto všetko zvyšuje riziko zápalu (stukovatenia) pečene. Ak je tento stav dlhodobý a závažný, môže viesť k cirhóze, trvalému zjazveniu pečene, alebo dokonca jej zlyhaniu. Každý piaty človek má stukovatenú pečeň – aký je rozdiel medzi stukovatením, fibrózou a cirhózou? Odpoveď nájdete v tomto článku na našom blogu.

Väčšina pečeňových ochorení však prebieha skryto. Lekár ochorenie často odhalí úplne náhodne, zväčša počas preventívnej prehliadky, na základe zvýšených pečeňových testov z krvi. Prečítajte si v našom staršom blogu, čo nám hovoria hodnoty pečeňových enzýmov.

Pomoc pre „chorú pečeň“

Keď pečeň nie je fit a „upcháva ju tuk“, prirodzene jej pomôže zníženie hmotnosti. To pozitívne ovplyvňuje aj pridružené zdravotné problémy ako cukrovka, vysoký krvný tlak či bolesti kĺbov.

Radikálne diéty však nie sú na mieste, pretože telo a imunitu oslabujú a okrem iných zdravotných problémov môžu spôsobiť aj žlčníkové kamene. Pri „liečbe“ pečene by sme sa preto mali zamerať na zdravý životný štýl - konzumáciu zdravej stravy, dostatočný spánok či zdravý pohyb. Toto všetko pomôže nášmu telu znižovať hladiny toxínov, čo veľmi prospieva aj pečeni.

 

Pomoc pre chorú pečeň

 

Zbavte sa toxínov vďaka prírode

Zdravie pečene nám pomôžu podporiť aj dary prírody. Pri očiste organizmu a pečene sa odporúča mrkvová, cviklová či jablková šťava, ktoré podporujú aj zdravé trávenie. Dôležitý je i dostatočný pitný režim, ktorý podporíme napríklad pitím zeleného čaju, a ani kávičkári sa nemusia obmedzovať – v malom množstve totiž kofeín pôsobí na zdravie pečene pozitívne. Káva preukázateľne znižuje riziko vzniku chronických i tukový ochorení, a dokonca i rakoviny pečene.

Do jedálnička by sme si mali zaradiť aj grep, ktorý obsahuje naringín a naringenín, antioxidanty, ktoré pečeň chránia. Aj hrozno, čučoriedky či brusnice obsahujú látky, ktoré tento detoxikačný orgán pomáhajú chrániť a v našom tele dokážu znižovať zápal.

Ak sa chceme stravovať zdravo, nemali by sme zabúdať na konzumáciu superpotravín, akými sú napríklad i celkom „obyčajný“ cesnak, cvikla, strukoviny, ovsené vločky, brokolica či probiotické jogurty.

Pečeň ochránia bylinky

Nielen zdravou stravou vieme podporiť zdravie našej pečene. Pomôžu nám aj liečivé bylinky. Unikátnu kombináciu látok a bylín, ktoré majú blahodarne účinky na funkciu pečene, ukrýva lipozomálny Pečeňový booster. Jeho základom je ALTILIX™ vyrábaný z extraktu listov artičoky, ktoré sa už od nepamäti používajú v bylinárstve pri problémoch s pečeňou, vysokým cholesterolom, ako aj na celkovú detoxikáciu tela.

Pečeňový booster ďalej obsahuje pestrec mariánsky a glutatión. Pestrec má priaznivý vplyv na regeneráciu pečeňového parenchýmu, pomáha pri obnove pečeňových buniek a podporuje ich činnosť. Okrem toho pôsobí silne antioxidačne, čím podporuje imunitný i tráviaci systém a jeho užívanie sa prejaví aj na zlepšení stavu pokožky.

Glutatión svojimi antioxidačnými účinkami chráni telo pred poškodením pečene, poruchami imunity a tiež nervového systému. Túto silnú trojicu sme v boostri doplnili o kurkumovník starajúci sa o správne fungovanie tráviaceho systému a selén posilňujúci imunitu.

Foto: Shutterstock
Text: Avita