Zvýšené pečeňové testy? Čo to znamená?

Väčšina pečeňových ochorení prebieha skryto. Lekár ochorenie pečene často odhalí úplne náhodne, zväčša počas preventívnej prehliadky, na základe zvýšených pečeňových testov z krvi. Čo nám hovoria hodnoty pečeňových enzýmov?

Ochorenie pečene niekedy lekár zbadá na prvý pohľad

Aj keď chorá pečeň nebolí, často sa stáva, že všeobecní lekári vedia niektorých pacientov s ochorením pečene odhaliť už od dverí ambulancie. Sú to najmä obézni pacienti, pacienti s cukrovkou alebo s poruchou metabolizmu tukov.

Typickými znakmi pokročilejšieho ochorenia pečene sú zožltnutie a svrbenie kože (následkom ukladania žlčových kyselín do kože), voda v bruchu, bolesť pod pravým rebrovým oblúkom, nafukovanie, pobolievanie kĺbov, svalov či grganie (alebo rozličné iné poruchy trávenia). Dohromady sa všetkým týmto príznakom hovorí metabolický syndróm.

"Pacienti s takýmito príznakmi majú takmer s istotou stukovatenie pečene, tzv. steatózu," hovorí MUDr. Diana Baranová, všeobecná lekárka pre dospelých.

Ako a kde si môžete dať vyšetriť pečeň

Od roku 2017 je v náplni preventívnej prehliadky u všeobecného lekára aj vyšetrenie pečeňových testov a tie následne môžu lekárom napovedať o ochorení pečene. K štandardnej náplni takejto prehliadky patrí vyšetrenie krvného obrazu, cukru, hladiny tukov a cholesterolu v krvi a už spomínané pečeňové parametre. Ak sú zvýšené, lekár pokračuje ďalšími testami.

Všeobecného lekár môže napríklad vykovať aj sérológiu vírusových hepatitíd, kedy z krvi zisťuje, či pacient nemá infekčný zápal pečene, ktorý ju poškodzuje. Napríklad hepatitídou C, proti ktorej sa nedá očkovať, môžu trpieť darcovia krvi alebo pacienti, ktorí dostali transfúziu pred rokom 1992, ale i ľudia s tetovaním či piercingom vykonaným v nehygienickom prostredí. Často nikto z týchto ľudí o ochorení netuší.

 

Zvýšené pečeňové testy Ochorenie pečene pečeňové enzými

 

Kedy vyhľadať špecialistu

Všeobecný lekár môže pacienta odoslať aj na usg brucha so zameraním na pečeň. Genetické ochorenia pečene ako Wilsonova choroba či iné závažné štádiá poškodenia pečene v podobe pokročilej fibrózy a cirhózy pečene už patria do rúk špecialistu, hepatológa.

„Stukovatenie pečene je ešte plne zvrátiteľné a ešte aj v štádiu fibrózy je pečeň do veľkej miery schopná fungovať," hovorí MUDr. Diana Baranová. ,,Pacienti s komplikáciami cirhózy pečene, ako je prítomnosť vody v brušnej dutine či s karcinómom pečene však už majú limitovanú liečbu aj v rukách špecialistov, akými sú hepatológovia."

V najbližšej budúcnosti by sa mal uskutočniť rozsiahly program Sirius 21+, ktorý vznikol najmä z iniciatívy Banskobystrického hepatologického centra, a jeho cieľom je komplexne zmapovať situáciu v oblasti pečeňových diagnóz na Slovensku.

Pečeň si „nerada vypije“

Veľmi častou príčinou poškodenia pečene je v našich zemepisných šírkach alkohol, ale ani zďaleka to nie je jediná príčina. ,,Stukovatenie pečene už pozorujeme aj u mladších ľudí často len s neveľkou nadváhou, ktorí však majú nezdravý životný štýl - konzumujú jedlá rýchleho občerstvenia, mrazené polotovary, často mastné a vyprážané jedlá, sladené nápoje s obsahom fruktózy a k tomu si zavše dajú za pohárik. Takí môžu ochorieť aj v relatívne mladom veku," upozorňuje Diana Baranová.

A čo lieky?

Je dobré mať na pamäti, že až za 40 % prípadov akútneho zlyhania pečene môže paracetamol, ktorý obsahuje množstvo voľnopredajných liečiv na znižovanie bolesti a horúčky. Paracetamol je navyše veľmi nebezpečný v kombinácii s alkoholom!

Zvýšené pečeňové testy, a čo teraz?

Možno ani netušíte, čo všetko vám môže zvýšiť pečeňové testy. K ich jednorazovému zvýšeniu totiž môže dôjsť aj z určitých ,,nevinných príčin". Nemusí ísť vždy len o ochorenie. Patrí sem napríklad:

  • nadmerná fyzická záťaž, napríklad intenzívne cvičenie
  • dehydratácia organizmu
  • vracanie
  • chrípková (alebo iná vírusová) infekcia
  • diéta s vysokým obsahom karbohydrátov (čiže sacharidov, cukrov)

„Pred odberom krvi na pečeňové testy je preto vhodné dva-tri dni intenzívne necvičiť, nezaťažovať organizmus a neprísť na vyšetrenie hneď po chorobe," zdôrazňuje odborníčka. Zvýšenie pečeňových enzýmov (ALT, AST) môže spôsobiť aj diéta s vysokým obsahom sacharidov.

Ako čítať výsledky pečeňových testov?

Hodnoty pečeňových enzýmov lekár získa z krvi pacienta. Pri testoch sleduje tieto enzýmy:

  • Alaninaminotransferáza (ALT)
  • Aspartátaminotransferáza (AST)
  • Gamaglutamyltransferáza (GMT)
  • Alkalická fosfatáza (ALP)
  • Bilirubín (žlčové farbivo)

Čo nám teda hovoria namerané hodnoty pečeňových enzýmov?

  • AST > ALT napríklad pri nadmernom pití alkoholu alebo predávkovaním paracetamolom
  • AST : ALT = 3: 1 veľmi špecifické pre nadmernú konzumáciu alkoholu
  • ALT > AST časté pri vírusovej alebo autoimunitnej hepatitíde (zápal pečene) alebo pri zapálenej stukovatenej pečeni
  • GMT a ALP > ALT a AST môžu svedčiť pre stenózy (zúženia, zhoršenie priechodnosti) žlčových ciest

Ako môžeme podporiť zdravie našej pečene?

Unikátnu kombináciu látok a bylín, ktoré majú blahodarne účinky na funkciu pečene, ukrýva lipozomálny Pečeňový booster. Jeho základom je ALTILIX™ vyrábaný z extraktu listov artičoky, ktoré sa už od nepamäti používajú v bylinárstve pri problémoch s pečeňou, vysokým cholesterolom, ako aj na celkovú detoxikáciu tela. Okrem toho podporujú tiež vylučovanie žlče a majú i silnú hepatoprotektívnu a cholereticko-cholagogovú aktivitu.

Ďalšími zložkami boosteru sú pestrec mariánsky a glutatión. Pestrec má priaznivý vplyv na regeneráciu pečeňového parenchýmu, pomáha pri obnove pečeňových buniek a podporuje ich činnosť. Okrem toho pestrec pôsobí silne antioxidačne, čím podporuje imunitný i tráviaci systém a jeho užívanie sa prejaví aj na zlepšení stavu pokožky.

Glutatión svojimi antioxidačnými účinkami chráni telo pred poškodením pečene, poruchami imunity a tiež nervového systému. Túto silnú trojicu sme v boostri doplnili o kurkumovník starajúci sa o správne fungovanie tráviaceho systému a selén posilňujúci imunitu.

Foto: Shutterstock
Text: Avita