Stav pleti nám napovie, ako je na tom naša pečeň

Ak pri pohľade do zrkadla pozorujete akné alebo vyrážky, nemusí ísť hneď o hormonálny problém či nedostatok ceramidov. Suchá, začervenaná a napnutá pokožka, pocit svrbenia či dokonca pálenia? Vzhľad našej kože iba odzrkadľuje vnútorný stav organizmu. A aj toto sú signály, ktorými nám telo dáva najavo, že naša pečeňtrávenie na tom nie sú práve najlepšie.

Keď nám pečeň kazí náladu

Koža, ako náš najväčší orgán, plní viacero funkcií, no tou najdôležitejšou je chrániť organizmus pred poškodením. Kožná bariéra bráni preniknutiu škodlivých látok z vonkajšieho prostredia k vnútorným orgánom. V prostredí sa ale nachádza množstvo toxických látok, ktoré sa do nášho tela dostávajú nielen cez kožu, ale i prostredníctvom stravy.

Nezdravý životný štýl, nadmerné množstvo stresu a konzumácia polotovarov či jedál obsahujúcich množstvo tukov a syntetických látok, alkohol i cigarety, s týmto všetkým si v našom tela musia poradiť pečeňové bunky. Ak k tomu pridáme znečistené životné prostredie, užívanie liekov, používanie agresívnych čistiacich prostriedkov či práškov na pranie, naša pečeň sa veľmi zapotí. A nielen pečeň, ale i celý tráviaci systém. No a keďže „imunita sídli v čreve“, vzniká problém.

Fakt, že pečeň už nestíha spracovať extrémny nával toxických látok, môžeme pozorovať na zhoršení stavu našej pokožky, ale i nadmernej únave a zlej nálade.

Pri detoxikácii organizmu pomôže príroda

Keďže pečeň je najdôležitejším orgánom pre detoxikáciu organizmu, má výrazný vplyv na naše celkové zdravie. Jej zdravie nám pomôžu podporiť dary prírody.

Pri očiste organizmu a pečene sa odporúča mrkvová, cviklová či jablková šťava, ktoré podporujú aj zdravé trávenie. Dôležitý je i dostatočný pitný režim, ktorý podporíme napríklad pitím zeleného čaju, a ani kávičkári sa nemusia obmedzovať – v malom množstve totiž kofeín pôsobí na zdravie pečene pozitívne. Káva preukázateľne znižuje riziko vzniku chronických i tukový ochorení, a dokonca i rakoviny pečene.

Do jedálnička by sme si mali zaradiť aj grep, ktorý obsahuje naringín a naringenín, antioxidanty, ktoré pečeň chránia. Aj hrozno, čučoriedky či brusnice obsahujú látky, ktoré tento detoxikačný orgán pomáhajú chrániť a v našom tele dokážu znižovať zápal.

Ak sa chceme stravovať zdravo, nemali by sme zabúdať na konzumáciu superpotravín, akými sú napríklad i celkom „obyčajný“ cesnak, cvikla, strukoviny, ovsené vločky, brokolica či probiotické jogurty.

Keď nám pečeň kazí náladu

Pečeň ochránia bylinky

Nielen zdravou stravou vieme podporiť zdravie našej pečene. Pomôžu nám aj liečivé bylinky. Unikátnu kombináciu látok a bylín, ktoré majú blahodarne účinky na funkciu pečene, ukrýva lipozomálny Pečeňový booster. Jeho základom je ALTILIX™ vyrábaný z extraktu listov artičoky, ktoré sa už od nepamäti používajú v bylinárstve pri problémoch s pečeňou, vysokým cholesterolom, ako aj na celkovú detoxikáciu tela. Okrem toho podporujú tiež vylučovanie žlče a majú i silnú hepatoprotektívnu a cholereticko-cholagogovú aktivitu.

Ďalšími zložkami boosteru sú pestrec mariánsky a glutatión. Pestrec má priaznivý vplyv na regeneráciu pečeňového parenchýmu, pomáha pri obnove pečeňových buniek a podporuje ich činnosť. Okrem toho pestrec pôsobí silne antioxidačne, čím podporuje imunitný i tráviaci systém a jeho užívanie sa prejaví aj na zlepšení stavu pokožky.

Glutatión svojimi antioxidačnými účinkami chráni telo pred poškodením pečene, poruchami imunity a tiež nervového systému. Túto silnú trojicu sme v boostri doplnili o kurkumovník starajúci sa o správne fungovanie tráviaceho systému a selén posilňujúci imunitu.

Foto: Shutterstock
Text: Avita