Probiotiká zlepšujú náladu i kognitívne funkcie

Všetci dobre vieme, že naše trávenie pomôžu „dať dokopy“ probiotiká. Tie však dokážu viac než len zlepšiť zdravie vašich čriev. Nepriamo totiž zlepšujú zdravie mozgu.

 

 Probiotiká zlepšujú náladu i kognitívne funkcie

 

Črevo a mozog sú prepojené

Ako je to možné? Vedecké výskumy poukazujú na fakt, že črevo a mozog sú prepojené. Deje sa to prostredníctvom biochemickej signalizácie medzi nervovým systémom v tráviacom trakte, a centrálnym nervovým systémom, ktorý zahŕňa aj mozog. Primárnym informačným spojením medzi mozgom a črevom je blúdivý nerv. Učili sme sa o ňom aj v škole, ide o najdlhší nerv v tele.

Črevo je „druhý mozog“

Črevo produkuje množstvo rovnakých neurotransmiterov ako mozog, napríklad serotonín či dopamín, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri regulácii nálady. Aj keď pri nálade sa mylne domnievame, že ju „riadi“ mozog, v skutočnosti sa odhaduje, že až 90 % serotonínu sa tvorí práve v tráviacom trakte.

Keď sme v strese a „máme po nálade“, mozog vysiela varovné signály do čreva. V napätí hladina kortizolu stúpa, čo môže negatívne ovplyvňovať trávenie. Dôsledkom sú tráviace ťažkosti či nadúvanie, alebo dokonca závažnejšie gastrointestinálne problémy.

Pomáha črevo mozgu?

Zvýšené hladiny kortizolu sú okrem iného zodpovedné aj za spomalenie metabolizmu a priberanie na váhe. Prirodzene to funguje tak, že črevo pomáha regulovať chuť do jedla tým, že mozgu vyšle signál, kedy je čas prestať jesť. Asi 20 minút po jedle produkujú črevné mikróby proteíny, ktoré dokážu potlačiť chuť do jedla.

 

 Ako ovplyvňujú mozog probiotiká

 

Ako ovplyvňujú mozog probiotiká?

Niektoré vedecké výskumy uvádzajú, že probiotiká môžu pomôcť zlepšiť náladu a kognitívne funkcie, dokonca znížiť stres a úzkosť.

Počet duševných chorôb v našej spoločnosti neustále rastie. Existuje množstvo vedeckých štúdií, ktorých výsledky opakovane potvrdzujú, že črevná flóra ľudí s duševnými chorobami sa drasticky líši od flóry zdravých ľudí. Zároveň tieto štúdie hovoria o tom, že črevné baktérie ovplyvňujú zdravie mozgu.

Znamená to, že zmena črevných baktérií, alebo presnejšie pozitívna zmena zloženia črevného mikrobiómu, môže zlepšiť zdravie mozgu.

Probiotiká plus vláknina

Črevná mikroflóra je komplexný ekosystém, v ktorom mikroorganizmy žijú v symbióze a navzájom kooperujú. Vedci predpokladajú, že v tomto ekosystéme žije 500 – 1000 rôznych druhov baktérií. Hoci sa zloženie črevnej mikroflóry formuje už v detstve, stres, nezdravý životný štýl i užívanie antibiotík môžu toto zloženie narušiť. Vtedy je vhodné posilniť črevnú mikroflóru a siahnuť po probiotikách.

Nie všetky probiotiká sú však rovnaké. Dnes už dokonca existuje skupina probiotík, ktoré ovplyvňujú mozog, a označujú sa ako „psychobiotiká“.

Naše probiotiká sú vhodné aj na podporu udržania telesnej hmotnosti a sú vhodné aj pre deti už od 3 rokov či tehotné i dojčiace ženy.

Spomínané výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita