Posilnite imunitný systém vášho dieťaťa aj počas leta

Všetci dobre vieme, aké dôležité je budovať imunitu našich detí. Zvyčajne s tým ale začíname až s príchodom jesene a pokračujeme počas zimy, kedy je chorobnosť detí najvyššia. Avšak príchod teplých dní neznamená, že by sme si mali dať pauzu. Práve naopak – so stúpajúcimi teplotami by sme mali zabezpečiť, aby imunita našich detí bola dostatočne silná a pripravená zvládnuť aj neznesiteľné horúčavy.

 

Posilnite imunitný systém vášho dieťaťa aj počas leta

 

Dôležité je to najmä pri malých deťoch - pri nástupe dieťatka do škôlky (v období od 3 rokov) sa v rámci väčšieho kolektívu a stretáva s množstvom nových baktérií a vírusov a istý čas trvá, kým si jeho organizmus vytvorí imunitnú pamäť. Preto najlepšie, čo môžete spraviť, je pripraviť jeho imunitu už počas leta. Pomôže vám s tým aj produkt Betaglukan plus, ktorý bude najsilnejším spojencom zdravia a pohody vás i vášho dieťatka.

Spísali sme pre preto vás niekoľko jednoduchých spôsobov, ako posilniť imunitný systém detí počas leta.

Slnko lieči

Každá bunka v našom tele má receptor pre vitamín D, ktorý napríklad podporuje imunitu a vstrebávanie vápnika, ale ovplyvňuje aj zdravie kostí, náladu či kvalitu spánku.

„Déčko“ je tvorené slnečným žiarením, avšak v našich zemepisných šírkach je slnko dostatočne silné na to, aby stimulovalo produkciu vitamínu D v našej pokožke, iba 3 až 4 mesiace v roku, zvyčajne od mája do augusta. Len počas týchto mesiacov si naša pokožka vytvorí dostatok „déčka“ na udržanie dobrej hladiny tohto vitamínu v krvi.

Povzbudzujte preto svoje deti, aby sa počas letných mesiacov hrali vonku, a uistite sa, že majú dostatok bezpečného slnečného žiarenia. A nezabúdajte mať vždy po ruke opaľovací krém s dostatočne silným SPF faktorom. No deti nechajte v doobedných hodinách na slnku pár minút aj nenatreté – vrstva opaľovacieho krému totiž bráni tvorbe vitamínu D.

 

>> BLOG: Potrebujeme dopĺňať vitamín D aj počas leta? <<

 

Zdravá a výživná strava

Slnečné lúče sú dôležité, ale pravdepodobne najdôležitejšou podporou imunitného systému našich detí je zdravá strava. Detský jedálniček by preto mal (nielen) počas leta pozostávať prevažne z ovocia, zeleniny, chudého mäsa, zdravých tukov a komplexných sacharidov.

Pozor na cukor

Je vedecky preukázané, že cukor oslabuje imunitný systém detí a znižuje obranyschopnosť organizmu. Problémom je, že spracovaný cukor sa skrýva takmer vo všetkom, jedlá špeciálne určené pre deti nevynímajúc.

Investujte počas nákupu svoj čas do preštudovania si etikety potravín, ktoré kupujete svojim deťom, a zamerajte sa na to, koľko cukru denne skonzumujú. Možno budete nemilo prekvapení.

Dajte „zbohom“ nezdravím jedlám

Nezdravé jedlo? Nie, ďakujem!

Aj vaše deti milujú hranolčeky či hot-dog? A dokázali by ich jesť celé leto? Ich imunitný systém tieto potraviny nemiluje, práve naopak. Dá sa to však aj zdravšie – skúste si pizzu či hamburger pripraviť doma - týmto spôsobom deti dostanú to, čo chcú, ale v zdravšej verzii.

V prípade, že strava vašich detí nie je ideálna a prejaví sa to aj na ich trávení, ich bruškám pomôžu naše Aloe Vera Enzýmy alebo Probiotiká plus vláknina.

Ak však máte stále obavy o to, či vaše deti prijímajú dostatok vitamínov a minerálov, siahnite po lipozomálnom multivitamíne Vitakids Multi, ktorý u nás nájdete aj vo výhodnom trojbalení v zľave 20 percent

 

Slnko lieči

 

Dostatok pohybu, ale i oddychu

Dostatočná fyzická aktivita je kľúčová aj pre zdravý imunitný systém, a pri deťoch to platí hneď dvakrát. Ak máte pocit, že vaše dieťa je často unavené a nevládze sa hýbať, príčinou môže byť nedostatok železa. Potvrdia to krvné testy a pomôcť môže Blueiron deti, ktorý je vhodný pre deti už od troch rokov.

Je úplne bežné, že režim detí je počas letných dní narušený – netýka sa to však len pohybu, ale aj spánku. Dostatočný a kvalitný nočný spánok je ale mimoriadne dôležitý pre udržanie silného imunitného systému.

Nedostatok spánku oslabuje imunitný systém našich detí a robí ich náchylnejšími na choroby. Počas leta by sme preto mali povzbudzovať normálny spánkový režim detí a dopriať im dostatok odpočinku aj počas dňa. Spánok detí starších ako 3 roky môžete po rušnom dni podporiť aj lipozomálnym magnéziom.

Nezabúdajte na hygienu

Deti a hygiena nejdú nevyhnutne ruka v ruke. Majú totiž prirodzenú tendenciu všetko dvíhať zo zeme a vkladať do úst, zdieľať hračky s kamarátmi a zabúdajú si umývať ruky - nie len pred jedlom. Mali by sme ich preto učiť zdravým hygienickým návykom.

Správne umývanie rúk je účinným spôsobom, ako posilniť imunitný systém, pretože výrazne znižuje množstvo baktérií, ktorým sú deti vystavené.

Spomínané výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita