Má stres vplyv na hormonálnu rovnováhu?

Aj vy máte pocit, že žijeme v dobe plnej stresu? A deň čo deň je na nás kladené veľké množstvo požiadaviek, či už v pracovnom alebo súkromnom živote? Pre zachovanie dobrého zdravia je schopnosť zvládať stres a dopriať si dostatok oddychu v tomto chaotickom svete kľúčová. Výsledkom však nie je len zlepšenie nálady – stres má totiž významný vplyv aj na vaše hormóny.

 

Má stres vplyv na hormonálnu rovnováhu

 

Stresový hormón, kortizol

Naše telo si vďaka evolúcii vybudovalo prirodzený systém reakcie na stres, kedy naše nadobličky produkujú hormón kortizol. Ten nám okrem iného pomáha dostať nadmerné napätie pod kontrolu. V bežných situáciách podporuje zdravie nášho tela tým, že reguluje spánok, prílev energie, ale i zvládanie zápalov.

Možno vás to prekvapí, ale keď naše telo čelí zraneniu alebo infekcii, zasiahne práve kortizol. Kontroluje imunitnú odpoveď tela a bráni nadmernému zápalu. Táto jeho regulačná funkcia je pre udržanie zdravého a vyváženého vnútorného prostredia tela nesmierne dôležitá.

Stresový hormón a energia?

Kortizol sa stará aj o zdravý spánkový cyklus, vďaka čomu sa ráno dokážeme zobudiť, a v noci zas zaspať. Okrem toho nám stresový hormón dodáva energiu, ktorá sa uvoľňuje počas fyzickej aktivity alebo v napätých situáciách. Tento nárast energie je totiž potrebný pri riešení rôznych výziev alebo zvládaní náročných situácií. Pomáha nám sústrediť sa a budovať si odolnosť.

Keď je kortizol v nerovnováhe

Ak dlhodobo žijeme vo veľkom napätí a stres sa stane pevnou súčasťou nášho života, hladiny kortizolu môžu byť nevyvážené. Výsledkom je hormonálna nerovnováha, narušené trávenie, ale aj nálada či menštruačný cyklus. V reakcii na stres totiž naše nadobličky produkujú oveľa viac stresového hormónu, ako je pre telo prirodzené a hlavne zdravé.

A preto to, čo bolo kedysi len normálnou reakciou na stres, sa teraz stáva neustálym nezdravým „bojom“ nášho tela. Kortizol je zrazu všade a rovnováha organizmu je narušená.

Stres a trávenie

Určite ste už zažili chvíle, kedy sa vám zo stresu zovrie žalúdok, alebo máte problémy s trávením. Keď ste v napätí a hladina kortizolu stúpa, negatívne to môže ovplyvňovať trávenie a vznikajú tráviace ťažkosti či nadúvanie, alebo dokonca závažnejšie gastrointestinálne problémy.

Kortizol je navyše zodpovedný aj za reguláciu metabolizmu, a jeho nadmerná hladina v organizme môže viesť k priberaniu na váhe.

Stres a nálada

Stane sa vám niekedy, že sa v jednom momente cítite dobre, a v ďalšom vás zachytí vlna podráždenosti alebo smútku? Príčinou môže byť práve stres. Napätie a kortizol totiž môžu ovplyvniť neurotransmitery v mozgu zodpovedné za reguláciu nálady. Ak máte pocit, že vaše emócie si užívajú jazdu na horskej dráhe, vedzte, že ide len o reakciu na vysoké hladiny stresových hormónov a preťažený nervový systém.

Stres a menštruačný cyklus

Mnohé ženy dobre vedia, že stres negatívne ovplyvňuje ich menštruačný cyklus. Keď je telo ženy vystavené chronickému stresu, môže to zasahovať do hormonálnej rovnováhy, ktorá riadi ženský cyklus. Výsledkom môže byť nepravidelná menštruácia, intenzívnejšie predmenštruačné symptómy, alebo narušenie celkového cyklu.

Zdravie ženského reprodukčného a endokrinného systému podporuje Wild Yam extrakt, ktorý má pozitívny vplyv na zdravie maternice a pravidelný menštruačný cyklus a pomáha tonizovať maternicu – znižuje silné menštruačné kŕče.

Ľudské telo predstavuje zložitý ekosystém, v ktorom by rôzne systémy mali spolupracovať v harmónii. To je ideálny stav. Stres však túto prirodzenú jemnú rovnováhu narúša, čo sa prejavuje rôznymi spôsobmi - od fyzického nepohodlia až po emocionálne turbulencie.

Pre zachovanie hormonálnej rovnováhy je preto veľmi dôležité naučiť sa rozpoznať vplyv stresu na naše telo a efektívne ho zvládať.

 

Ako zvládať stres a zachovať si hormonálnu rovnováhu

 

Ako zvládať stres a zachovať si hormonálnu rovnováhu?

Ak máte pocit, že hladina stresu je u vás dlhodobo vysoká, a negatívne ovplyvňuje vašu hormonálnu rovnováhu, možno je čas zaviesť do života nové návyky na zvládanie stresu. Tu je niekoľko tipov, ktoré by vám mohli pomôcť začať.

Zmena životného štýlu

Naše každodenné návyky zohrávajú významnú úlohu pri regulácii stresu. Určite to pre vás nebude žiadna novinka, no pravidelná fyzická aktivita nie je len o udržiavaní tela v kondícii, je to tiež veľmi silný a účinný prostriedok na zvládanie stresu.

Môžete začať rýchlou chôdzou, prihlásiť sa na hodiny tanca, alebo si kúpte permanentku do fitka. Pri každom pohybe vaše telo uvoľní endorfíny, ktoré u vás vyvolajú pocit šťastia.

Dostatok zdravého spánku

Berte spánok ako spôsob, akým telo obnovuje svoju rovnováhu. Ak si doprajete kvalitný spánok, a budete spávať dostatočne dlho, budete schopní podstatne lepšie zvládať stres počas bdenia.

Máte pocit, že ste extrémne zaneprázdnení a znižovanie stresu je pre vás luxus, ktorý si nemôžete dovoliť? V tom prípade by ste mali svoje priority prehodnotiť. Dívajte sa na znižovanie stresu ako na niečo, čo vám do života prinesie pohodu a pôžitok. Od tejto schopnosti závisí vaša hormonálna rovnováha, emocionálna pohoda a celkové zdravie.

„Antistresové“ doplnky stravy

S úľavou voči stresu a úzkosti vám môže pomôcť ashwagandha. Podľa štúdie, o ktorej píšeme v tomto článku na našom blogu, ashwagandha okrem mnohých iných benefitov znižuje hladinu stresového hormónu.

Ashwagandhu obsahuje aj jedinečný lipozomálny komplex Relaxin, ktorý pozostáva aj zo špeciálneho extraktu zo šafránu. Ten obsahuje komplex bioaktívnych látok zodpovedných za zlepšenie nálady u ľudí s príznakmi úzkosti, depresie, stresu, a ktorých trápi zlý spánok. Pôsobí ako prírodné antidepresívum bez vedľajších účinkov.

Pri nervovom vypätí a dlhodobom strese sa tiež odporúča zvýšiť dávky vitamínov a minerálov - napríklad vitamínu D, omega-3 nenasýtených kyselín či magnézia.  

Spomínané výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita