Ako vám môže vápnik pomôcť pri liečbe sennej nádchy?

Senná nádcha vie každoročne „pekne“ potrápiť milióny ľudí po celom svete. Možno to poznáte aj vy - kýchanie, upchatý nos a svrbenie očí. Áno, začalo sa obdobie alergií.

Popri konvenčnej liečba za pomoci antihistaminík a nosových sprejov, ktoré sa bežne používajú na zvládnutie symptómov sennej nádchy, môžete siahnuť aj po kalciu. Nové výskumy totiž naznačujú, že práve vápnik môže zohrávať dôležitú úlohu pri zmierňovaní niektorých prejavov sennej nádchy.

 

Ako vám môže vápnik pomôcť pri liečbe sennej nádchy

 

Úloha vápnika pri alergických reakciách

Vápnik je životne dôležitý minerál, ktorý prispieva k mnohým fyziologickým procesom v tele – podporuje svalovú funkciu, nervový prenos i zdravie kostí. Okrem toho ale niektoré štúdie poukazujú na antihistamínové vlastnosti vápnika, ktoré by mohli pomôcť zmierniť alergické reakcie.

Senná nádcha a histamíny

Imunitný systém v reakcii na alergény uvoľňuje chemické látky nazývané histamíny. Tie stoja za symptómami ako kýchanie, svrbenie a upchatý nos. Proti účinkom histamínov pôsobia antihistaminiká. Aj keď na úplné pochopenie antihistamínových vlastností vápnika je potrebný ďalší výskum, doterajšie výsledky vedeckých štúdií naznačujú, že kalcium môže poskytnúť určitú úľavu pacientom trpiacim sennou nádchou.

Dokáže vápnik modulovať imunitný systém?

Vápnik sa podieľa na regulácii imunitnej funkcie, ktorá hrá kľúčovú úlohu pri rozvoji a progresii alergických stavov, vrátane sennej nádchy. Štúdie hovoria o tom, že dostatočný príjem vápnika môže pomôcť modulovať imunitné reakcie a potenciálne znížiť závažnosť symptómov sennej nádchy - čo vedie k menšiemu počtu alergických reakcií a miernejším príznakom.

 

Dokáže vápnik modulovať imunitný systém

 

Vápnik podporuje zdravie slizníc

Ďalším spôsobom, ako môže vápnik prospieť ľuďom trpiacim sennou nádchou, je podpora zdravia slizníc, ktoré senná nádcha dráždi a spôsobuje príznaky ako výtok z nosa. Dostatočný príjem vápnika pomáha posilňovať bariérovú funkciu slizníc a znižuje náchylnosť na podráždenie.

Využitie vápnika v liečbe sennej nádchy

Potraviny bohaté na vápnik zahŕňajú mliečne výrobky (mlieko, syr, jogurt), ako aj listovú zelenú zeleninu či tofu. Začlenenie týchto potravín do stravy môže podporiť lepšie zvládanie sennej nádchy, vrátane podpory celkového zdravia kostí a zníženia rizika osteoporózy. V prípade nedostatočného príjmu vápnika zo stravy môžete siahnuť po našom lipozomálnom vápniku. Veríme, že s ďalším výskumom sa vápnik môže stať cennou doplnkovou terapiou pri komplexnej liečbe sennej nádchy.

Foto: Shutterstock
Text: Avita