Vitamíny a minerály: nezabúdajte na pravidelnosť

Pri doplnkoch stravy to zvyčajne funguje tak, že konkrétny produkt, ktorý si vyberieme, užívame v čase, ktorý si stanovíme podľa nášho denného režimu. Veľmi často sa ale stáva, že už po pár dňoch na vybraný produkt zabudneme a užijeme ho až vtedy, keď si naň spomenieme. A to je chyba. Ak chceme, aby náš organizmus z daného produktu vyťažil čo najviac, mali by sme dbať na jeho pravidelné užívanie.

Pre zdravý organizmus a jeho dobrú obranyschopnosť je pravidelný príjem základných živín nevyhnutný. Nie vždy je ale možné získať potrebné množstvo živín z potravy. Užívanie doplnkov stravy nám môže pomôcť – nesmieme na ne však zabúdať. Aby bol stav konkrétnych vitamínov či minerálov v organizme dlhodobo vyrovnaný, musíme ich do tela dopĺňať pravidelne. 

Pýtate sa prečo? Pozrime sa napríklad na vitamín D, ktorý je rozpustný v tuku. Po jeho užití putuje vitamín priamo do tukových zásob, ktoré sa vytvárajú len veľmi pomaly. Znamená to, že ak si počas choroby naordinujete zvýšený príjem vitamínu D, potrvá niekoľko dní, kým na jeho zvýšenú hladinu vaše telo zareaguje. Preto je potrebné užívať ho pravidelne – naše telo ho tak bude mať dostatok vo chvíli, keď ho bude potrebovať.

 Vitamíny a minerály vitamin D pravidelne uzivanie

Zaveďte si do každodenného života jednoduchý rituál

Ak sa aj vám stáva, že pri tom zhone a množstve povinností zabúdate užívať svoje doplnky stravy, máme pre vás pár tipov.

  1. Vaše doplnky stravy uložte na jedno miesto a už ich nepremiestňujte. Ak ste si napríklad stanovili, že ich budete užívať ráno, umiestnite ich v kuchyni na miesto, kam vám určite ráno padne zrak. Dávate si po zobudení pohár čistej vody, alebo máte radšej šálku teplého čaju? Vaše doplnky stravy umiestnite na kuchynskú linku a budete ich mať hneď po ruke.
  2. Pravidelné užívanie vitamínov pridajte k pravidelnej činnosti. Takou je napríklad ranné umývanie zubov. Umiestnite si vaše doplnky stravy do kúpeľne hneď vedľa zubných kefiek a užiť ich už určite nezabudnete. Pravidelnou činnosťou môže byť i venčenie psa či ranné cvičenie, ale i večerné čítanie v posteli – umiestnite si doplnky stravy na nočný stolík. 
  3. Stanovte si presný čas, kedy budete doplnky stravy užívať. Napríklad každý deň počas obeda či raňajok. Hneď ráno tak vaše telo dostane potrebnú dávku vitamínov a minerálov a vy sa počas dňa nemusíte trápiť, že ste opäť zabudli. Dobrým pomocníkom je mobilný telefón, ktorý máme takmer všetci vždy po ruke – nastavte si na konkrétnu hodinu pripomienku. Alebo si tento konkrétny čas pripomeňte budíkom. Možností je veľa.

Aj vďaka týmto tipom si dokážete vybudovať rituál či každodenný zvyk, vďaka ktorému prestanete zabúdať doplnky stravy užívať, za čo sa vám vaše telo určite poďakuje.

 Nezabudajte uzivat doplnky stravy pravidelne Moringa