Je betaglukán zázrak pre imunitu?

Počuli ste už o funkčných hubách? Označujú sa aj ako liečivé či vitálne, a ide o huby s preukázanými benefitmi pre ľudské zdravie, ktoré sa napríklad v tradičnej čínskej medicíne využívajú už tisíce tokov. Jedným z dôvodov, prečo tieto liečivé huby dokážu pomôcť imunitnému systému, tráveniu alebo zlepšiť zdravie nášho srdca, je ich obsah biologicky aktívnych vlákien alebo polysacharidov s preukázaným medicínskym významom – betaglukánov. O čo ide, a aké sú ich prínosy pre naše zdravie?

 

Je betaglukán zázrak pre imunitu

 

Betaglukán – čo to vlastne je?

Betaglukán je rozpustná vláknina nachádzajúca sa predovšetkým v bunkových stenách funkčných húb a celých zŕn (napríklad ovos, jačmeň či pšenica). Klinické prínosy betaglukánu boli skúmané a preukázané počas uplynulých 50 rokov v mnohých vedeckých štúdiách. Vďaka jeho rôznorodosti má betaglukán využitie v rôznych oblastiach: pomáha napríklad zmierniť respiračné symptómy, kontroluje glykémiu, pomáha znížiť cholesterol, je nápomocný pri hojení rán a zlepšuje spánkový režim a fyzickú odolnosť.

Ľudské telo si ale nedokáže vyprodukovať betaglukán prirodzene, jediný spôsob, ako získať tieto polysacharidy, je prostredníctvom vonkajších zdrojov potravín. Najčastejšie sú získavané z rôznych druhov funkčných húb, kvasiniek (vrátane pekárenských kvasníc) a obilia.

Ako betaglukány fungujú?

Betaglukán je vo vode rozpustná vláknina, ktorá vytvára gélovitú, nestráviteľnú látku. V takejto konzistencii prechádza tráviacim traktom bez toho, aby ho naše telo rozložilo alebo vstrebalo. Počas tejto cesty so sebou môže prenášať prebytočné lipidy, napríklad cholesterol. Tento fakt má pozitívny vplyv na metabolizmus, hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Je známe, že betaglukány majú imunomodulačné účinky. Dokážu stimulovať a aktivovať imunitné bunky v krvi (T-lymfocyty a makrofágy), preto sú využiteľné nielen v prevencii, ale aj liečbe vírusových či bakteriálnych ochorení. Betaglukány stimulujú aktivitu imunitných buniek tak, že tieto bunky dokážu „požierať“ a ničiť invázne patogény a povzbudzujú ostatné imunitné bunky k útoku. Je dokázané, že rozvoj imunitného systému už v detstve pomáha znižovať riziko akútnych infekcií v detstve, ale môže mať vplyv aj na celoživotné zdravie.

Zdravotné účinky betaglukánov

Štúdie ukazujú, že betaglukány, najmä tie, ktorých zdrojom sú funkčné huby, stimulujú imunitný systém, pomáhajú bojovať proti patogénnym baktériám, vírusom a nádorom, a sú tiež schopné predchádzať infekciám. Ako?

Betaglukány stimulujú zvýšenú imunitnú odpoveď a umožňujú účinnejšiu reakciu na boj proti infekciám. Dokážu tiež telu pomôcť v boji proti baktériám a vírusom odolným voči antibiotikám, ktoré spôsobujú infekcie horných dýchacích ciest. Štúdia z roku 2008, ktorej účastníkmi boli hasiči, ukázala, že betaglukány môžu zmierniť príznaky bežného prechladnutia. Konzumenti betaglukánov mali o 23 % menej infekcií horných dýchacích ciest.

Ako vplývajú betaglukány na imunitu?

Predstavme si receptory, ktoré sa nachádzajú na povrchu ľudských bielych krviniek, ako zámok na dverách. K jeho otvoreniu potrebujeme správny kľúč. Tieto receptory sa viažu na polysacharidy. Keď teda betaglukán, ako správny kľúč, „odomkne tieto dvere“, dôjde k stimulácii bielych krviniek, ktoré sa (v jednoduchosti povedané) prichytia na nádoroch a patogénoch a začnú uvoľňovať chemikálie potrebné na ich zničenie.

Výskumy ukazujú, že betaglukány pomáhajú optimálnemu fungovaniu imunitného systému, napríklad:

  • pomáhajú zvýšiť hladiny sekrečného imunoglobulínu A (IgA) – ide o ochrannú látku, ktorej úlohou je viazanie mikroorganizmov na sliznice,
  • aktivujú makrofágy, monocyty a neutrofily, špecializované biele krvinky, ktoré aktívne pohlcujú a ničia baktérie a nádorové bunky,
  • posilňujú NK bunky (natural killer cells), ktoré dokážu ničiť rakovinové bunky a bunky infikované vírusmi.

A čo vplyv betaglukánov na zdravie srdca?

Výskum naznačuje, že betaglukán podporuje zdravie srdca a má viacero pozitívnych účinkov:

  • tým, že reguluje vstrebávanie cukrov, pomáha udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi,
  • viaže sa na cholesterol prijatý v potrave a pomáha ho vylučovať z tela von, vďaka čomu znižuje hladinu cholesterolu,
  • podľa štúdie z roku 2020 konzumácia troch gramov betaglukánu denne počas ôsmich týždňov dokáže znížiť hladinu LDL („zlého“) cholesterolu o 15 % a celkový cholesterol o necelých 9 %,
  • antioxidačné vlastnosti betaglukánu môžu pomôcť neutralizovať škodlivé voľné radikály a predchádzať zápalom.

Zdravé trávenie vďaka betaglukánom

Nerovnováha črevnej mikroflóry môže viesť k premnoženiu potenciálne škodlivých mikroorganizmov a narušiť celkové zdravie človeka. Betaglukán je rozpustná vláknina, ktorá fermentuje v dolnom tráviacom trakte a vyrovnáva črevný mikrobióm.

Dá sa povedať, že betaglukány pôsobia na naše trávenie ako prebiotiká, teda ako potrava pre dobré baktérie, ktoré sa vďaka nim v čreve množia. Následkom tohto procesu môže byť zníženie plynatosti, nadúvania a bolesti brucha.

Betaglukán – nádej pre onkologických pacientov?

Štúdie potvrdzujú významný potenciál betaglukánov v boji proti rakovine vďaka stimulácii imunitného systému, ktorý dokáže útočiť na malígne bunky a inhibovať rast nádorov. Napríklad viaceré štúdie z Ázie ukazujú, že polysacharid lentinan, typ betaglukánu nachádzajúci sa v hubách shiitake, môže znížiť aktivitu nádoru a tiež znížiť vedľajšie účinky liečby rakoviny. Ďalší výskum poukazuje na význam lentinanu pri liečbe rakoviny žalúdka.

 

Japonsko útočí na rakovinu hubami

 

Japonsko útočí na rakovinu hubami

Japonsko používa v oblasti medicíny polysacharid extrahovaný z huby zvanej mycélium na klinickú liečbu nádorov už od roku 1977. V roku 1989 krajina dokonca rozšírila použitie tohto typu betaglukánu v kombinácii s chemoterapiou u pacientov s rakovinou žalúdka, kolorektálnym karcinómom a malobunkovým karcinómom pľúc. V roku 2019 Japonci uskutočnili revíziu, ktorej výsledkom bolo zistenie, že diéty obsahujúce betaglukány môžu zabrániť alebo spomaliť rozvoj rakoviny, vrátane rakoviny prsníka a žalúdka.

Skúste našu novinku – BETAGLUKAN PLUS

Betaglukány sú rovnako účinné aj pri prevencii zápalov močových ciest a gynekologických infekcií. Vedecké štúdie potvrdili, že betaglukány sú vhodné aj ako doplnková liečba pri alergii s prejavmi v oblasti respiračného systému, ale aj pri kožných prejavoch alergie.

Produkt BETAGLUKAN PLUS je doplnený o zinok a vitamín D3. Zinok je minerál nevyhnutný pre správnu funkciu buniek imunitného systému - zvyšuje aktivitu T-lymfocytov a NK buniek, ktoré likvidujú vírusy. Rovnako aj vitamín D3 posilňuje imunitný systém a zvyšuje ochranu horných dýchacích ciest. Okrem toho deti chráni pred poruchami vývoja kostí.

Spomínané výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita