Dá sa predávkovať vitamínom C?

Príslovie „príliš veľa dobrého škodí“ platí pri vitamínoch – väčšina Európanov má nedostatok základných vitamínov a minerálov, akými sú napríklad draslík a vápnik, či vitamíny E a A, alebo taký horčík – o jeho nedostatku sme písali na našom blogu. Ako je to ale s vitamínom C? Pri ňom sme totiž zvyknutí, najmä v období choroby, prijímať vysoké dávky. Môže mať tento zvýšený príjem kyseliny askorbovej negatívny dopad na naše zdravie?  

 

Dá sa predávkovať vitamínom C

 

Vitamín C je pre zdravie nevyhnutný

Vitamín C (alebo inak aj kyselina askorbová) je vo vode rozpustný vitamín, ktorý podporuje rast a vývoj nášho organizmu. Telu tiež pomáha absorbovať železo. Ľudské telo si tento esenciálny vitamín nedokáže vytvárať a ani neukladať. Je preto nevyhnutné pravidelne ho prijímať zo stravy.

Väčšina ľudí dokáže prijať dennú dávku vitamínu C v jedle. Stačí zjesť jeden pomaranč, zopár jahôd alebo takú červenú papriku. Ak vás zaujíma, prečo vitamín C tak veľmi potrebujeme a ako ho dopĺňať efektívne, prečítajte si tento článok na našom blogu.

Koľko „céčka“ by sme mali denne prijať?

Odporúčaná denná dávka vitamínu C je 75 mg denne pre ženy a 90 mg denne pre mužov. Počas tehotenstva sa odporúča zvýšiť dennú dávku na 120 mg. Na dostatočný príjem vitamínu C by si mali dávať pozor aj fajčiari – tí potrebujú denne približne 35 mg vitamínu C navyše, pretože fajčenie znižuje hladinu tohto vitamínu.

Vitamín C - koľko je už veľa

Horná hranica pre všetkých dospelých je 2 000 mg denne. Ak túto hranicu prekročíme, môžeme očakávať tráviace ťažkosti – nevoľnosť, vracanie, pálenie záhy, bolesti hlavy a hnačku. Aj tu platí, že nadmerná suplementácia vitamínu C môže ovplyvniť niektoré skupiny ľudí viac ako iné. Napríklad u jedincov s cukrovkou, ktorí sledujú hladinu glukózy v moči, môže nadbytok doplnkového vitamínu C viesť k falošne negatívnemu výsledku.

Vitamín C môže mať tiež za následok tvorbu obličkových kameňov. Céčko sa v našom tele rozkladá na oxalát, ktorého časť vylučujeme močom. Ak sú však v moči príliš vysoké hladiny oxalátu, môže to viesť k tvorbe usadenín - oxalátových obličkových kameňov.

 

Koľko céčka by sme mali denne prijať

 

Vysoká jednorazová dávka „céčka“? Vyhodené peniaze!

Ak patríte medzi ľudí, ktorí „pre istotu“ užívajú podstatne vyššie denné dávky vitamínu C, ako je odporúčané v nádeji, že robíte dobre pre svoje zdravie, vedzte, že veľmi pravdepodobne len míňate svoje peniaze.

Potvrdzuje to aj MUDr. Katarína Bergendiová, PhD., klinická imunologička a alergologička, ktorá hovorí: „Užiť príliš vysokú jednorazovú dávku „céčka“ nemá veľký význam. Na 100 % sa vstrebe v dávke do 200 mg. Pri jednogramovej dávke sa ho vstrebe menej ako 50 %. V stene tenkého čreva je molekulárny aktívny systém prenášačov, ktoré zabezpečujú vstrebávanie vitamínu C do krvi. Týchto prenášačov je obmedzené množstvo. Ak teda užijeme vysokú dávku vitamínu C ústami, do krvi sa ho dostane len obmedzené množstvo.“

Problémové vstrebávanie „céčka“

Slová pani doktorky dopĺňa internista MUDr. Vladislav Abaffy zo SZC Hippokrates: „Človek vie jednorazovo vstrebať asi 80 – 100 mg vitamínu C zo stravy, samozrejme za predpokladu, že máte v dobrom stave črevnú bakteriálnu flóru, ktorú označujeme ako mikrobióm, a dostatok receptorov vitamínu C v črevách. Ak užívame vitamín C v tabletách, je vhodnejšie užívať 250 mg tablety 3x denne, aby bolo vstrebávanie na receptoroch časovo rozložené.“

Lekár ďalej hovorí, že ak užívame lipozomálnu formu vitamínu C, vhodné je prijať ho v 1 – 2 menších dávkach denne. Okrem toho dopĺňa: „Nezabúdajme na príjem potravín bohatých na vitamín C ako je kapusta, bobuľové ovocie, paprika, jablká, citrusy a iné.“ Začala sa sychravá jeseň a potraviny s vysokým obsahom vitamínu C by mali byť na prvom mieste nášho nákupného zoznamu pre ich antioxidačné a protizápalové účinky. Len to s nimi nepreháňajme!

Spomínané výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita