Naštartujte nový rok zdravo. Ako si nastaviť zdravé ciele?

Novoročné predsavzatia už desiatky rokov delia ľudí na dve skupiny. Aj keď sú mnohými zavrhované, faktom je, že keď na Silvestra hodiny odbijú polnoc, veľké množstvo ľudí využíva príležitosť stanoviť si na nový rok nové ciele. A tie sa týkajú aj zdravia a zmeny životného štýlu.  

 

Naštartujte nový rok zdravo

 

Novoročné predsavzatia sú často mimo reality 

K bežným novoročným predsavzatím patrí aj zmena životného štýlu. Dôležité je starostlivo si premyslieť vytýčené zdravotné ciele a nastaviť ich realisticky. Čo to znamená? Vaše ciele by mali byť dosiahnuteľné. Pretože cestu k zdravšiemu ja ovplyvní váš vzťah k cvičeniu a pohybu ako takému, zmení aj vašu spánkovú rutinu, myslenie a stravovacie návyky, a množstvo ďalších vecí.

Ciele, ktoré sú len veľmi ťažko dosiahnuteľné, vo vás môžu vyvolať pocit úzkosti a sklamania, čo môže mať v konečnom dôsledku práve opačný efekt, ako by ste si želali.

Ako si nastaviť novoročné ciele realisticky?

  • Myslite na seba – žijeme v dobe plnej stresu a v každodennom chaose riešime najmä šťastie a pocit spokojnosti druhých, pričom zabúdame na seba. Pri nastavovaní cieľov sa zastavte, nájdite si dostatok času a urobte si plán – úprimne vyjadrite svoje túžby a priania.
  • Svoj progres merajte – ak ste tip, ktorý miluje dáta a prácu s nimi, nastavte si merateľné ciele. Chceli by ste do roka zabehnúť polmaratón, no s behaním len začínate? Nastavte si tréningový plán, v ktorom môžete sledovať, ako sa mení a zlepšuje váš výkon za jednotlivé mesiace. Vždy si ale stanovte realistický časový rámec a nechcite všetko hneď.
  • Plánujte dlhodobo – myslite na to, že výsledky neuvidíte hneď. Buďte trpezliví a pamätajte, že zmena životného štýlu nie je len o rýchlom schudnutí.
  • Podpora – vysvetlite najbližšiemu okoliu svoje pohnútky a požiadajte ich o podporu. Budete tak mať po boku niekoho, s kým môžete zdieľať radosť z úspechu, ale zároveň sa budete mať o koho oprieť, ak cesta k zdravšiemu ja nepôjde úplne podľa vašich plánov. 

Tipy k zdravšiemu ja

Už viete, ako si nastaviť ciele realisticky. Možno ale neviete, čo si zmena životného štýlu vyžaduje. Máme pre vás preto zopár tipov, ako si nastaviť zvládnuteľné ciele, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť vaše duševné a fyzické zdravie. Ak sa nimi budete riadiť, vaše novoročné predsavzatia nemusia byť obmedzené len na prvý týždeň či mesiac nového roka, kedy to už ľudia často vzdajú.

Ranná rutina – čo to je?

Ranná rutina vás pripraví na deň už od chvíle, keď sa postavíte z postele. Ponúka vám možnosť naštartovať deň spôsobom, ktorý váš mozog pozná. Keď každé ráno viete, čo bude nasledovať, vaše telo na to reaguje pozitívne.

Navrhnite si rannú rutinu, ktorá vyhovuje vášmu životu. Môže ísť o ranný beh, ktorý vás nabije endorfínmi a zaleje energiou, či pokojnú jogovú meditáciu. Prečítajte si ďalšiu kapitolu knihy, vychutnajte si šálku lahodného čaju či zdravé raňajky. Nájdite si na ráno aktivitu, ktorá je pre vás ta najlepšia.

Zaujímajte sa o seba 

Počas dňa máme niekedy pocit, že na zvládnutie tak veľkého množstva povinností by sme potrebovali aj dva životy. A tak sa starostlivosť o seba dostáva na úplný koniec zoznamu, alebo tam dokonca vôbec nie je. Duševné zdravie nám to ale nakoniec spočíta. Zdravý životný štýl nie je len o zdravej strave a cvičení – nezabúdajte aj na svoje emocionálne potreby.

Ako na to? Starostlivosť o seba môže vyzerať veľmi jednoducho – môžu to byť každodenné prechádzky, alebo stretnutie s priateľmi. Nájdite si nový koníček, alebo vyhľadajte odbornú pomoc, ak to potrebujete. Rozhovor s človekom, ktorý vidí veci odosobnene a s nadhľadom, je niekedy to pravé orechové.

Spite zdravo

Nie je žiadnym tajomstvom, že dostatočný spánok a zdravá spánková hygiena nám pomáha cítiť sa počas dňa fyzicky i psychicky lepšie. Ako spať správne a zdravo? Prečítajte si náš starší blog, v ktorom sme sa venovali zdravej spánkovej hygiene.

 

Ako si nastaviť zdravé ciele

 

Základom zdravia sú zdravé črevá

V črevách sídli imunita a prepojenie tráviaceho systému a mozgu súvisí s celkovým zdravím. Zvážte preto, či pri navrhovaní novoročných cieľov neuprednostníte svoje črevá.

Jedzte stravu bohatú na živiny, do jedálnička zaraďte potraviny obsahujúce probiotiká a stravujte sa sezónne.

Choďte von

Príroda má skutočne liečivú moc a prináša nám množstvo zdravotných výhod. Čas strávený na slnku nášmu telu napríklad umožňuje absorbovať veľmi potrebný vitamín D. Vďaka tomu nám pobyt v prírode môže pomôcť zmierniť úzkosť a dokonca aj zlepšiť spánok.

Pri stanovovaní zdravotných cieľov preto myslite aj na pobyt v prírode – naplánujte si pravidelné prechádzky, turistiku, beh lesom, alebo si v parku zacvičte jogu. Vezmite so sebou deti a budujte zdravú rutinu spolu.

Pravidelne cvičte

Pri akejkoľvek pohybovej aktivite je veľmi dôležitá pravidelnosť. Nájdite si pohyb, ktorý vyhovuje vám a zakomponujte ho do svojho týždenného plánu. Výhovorky na nedostatok času tu neplatia. Ak sa to dá, vyberte sa ráno do práce pešky, vezmite dieťa na bicykel a klusajte popri ňom, prihláste sa na skupinové cvičenia vo vašom okolí, kde možno spoznáte nových priateľov.

Pravidelný pohyb vám pomôže cítiť sa lepšie a okrem toho budete aj lepšie vyzerať. Pohyb totiž spomaľuje proces starnutia, podporuje zdravie kostí a svalov a prináša duševnú pohodu.

Ak v práci veľa a dlho sedíte, myslite na každodenné naťahovanie. Strečing svalov sa rozprúdi krv a nakopne váš mozog.

Foto: Shutterstock
Text: Avita